Това, което българите трябва да знаят, е че темата за отработено

...
Това, което българите трябва да знаят, е че темата за отработено
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Нашата атомна електроцентрала е една от най-добрите в Европа

" Това, което българите би трябвало да знаят, е че тематиката за отработено нуклеарно гориво съставлява част от нашата национална сигурност. България има контракт, напълно съгласуван с контракта за присъединяването ни към Европейски Съюз. Горивото се извозва на избрана честота, имаме подписан контракт с Русия и съблюдаваме всички условия на Европейски Съюз за тази област. Българските граждане би трябвало да са безусловно спокойни ", заяви Теменужка Петкова в " Лице в лице " по БиТиВи.

" България към този момент повече от 40 години ръководи сполучливо своята атомна електроцентрала. Нашата електроцентрала е една от най-хубавите в Европа, издържали сме най-високите стрес проби и сме за образец за останалите нуклеарни страни за това по какъв начин се оправяме с отработеното нуклеарно гориво и ръководството на централата ", добави още тя.

" Проектът " АЕЦ Белене " е нотифициран през месец декември през 2007 година. Периодът, през който е осъществена тази нотификация като нов план трае от месец февруари 2007 до декември 2007. Тази процедура е предходна през няколко месеца. Реакторите са 2. Проектът, който ще се осъществя е планът нотифициран от Европейската комисия. Според нея това е " един от най-безопасните в света планове ".

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР